dimarts, 21 de novembre del 2023

JA ÉS A LES LLIBRERIES: «CATALUNYA, TERRA DE BANDOLERS»

 

Després dels pirates, bandolers de mar, calia recuperar els de terra. 

Quan vaig començar a escriure aquest llibre només coneixia el nom de dos bandolers catalans: Perot Rocaguinarda i Serrallonga. I em sonaven alguns àlies força vistosos: Trucafort, Toca-son, Panxampla... També havia sentit a parlar de les faccions dels nyerros i els cadells, vagament mencionades a la minsa història de Catalunya que ens servien a l’escola. Pel que fa als més propers en el temps, les meves úniques referències eren l’Esparver de La punyalada, de Marià Vayreda (m’havia impressionat el seu «salt del lladre»), i la Pera perquè Lluís Llach li havia dedicat una cançó. A mesura que vaig anar recopilant noms, me’n van sonar d’altres: Banyuls, Oliver de Boteller, Alemany… Però venien amb sorpresa: no eren només pròcers d’altres temps; eren també Senyors Bandolers, un concepte que fins aleshores ignorava totalment.

Quan vaig començar a endreçar-los cronològicament, vaig comprendre que el bandolerisme era, en realitat, molts bandolerismes, perquè es tracta d’un fenomen que s’allarga en el temps. Catalunya ha estat terra de bandolers des de l’alta edat mitjana fins ben bé la frontera del segle XX: bandolers dels temps feudals, bandolers del Barroc —el període més intens—, i bandolers després de totes i cadascuna de les moltes guerres que han assolat el país.

En endreçar-los geogràficament vaig constatar la realitat d’una frase del virrei García Álvarez de Toledo de mitjan segle XVI: «Tota Cathalunya està plena de bandolers.»

No és que el bandolerisme sigui un fenomen exclusivament nostre, per descomptat. Però el que sí que és cert és que, com diu Josep Solanes a L’home català, «La figura del català que més s’ha passejat pel món, no ho oblidem, gràcies al Quixot que amb tanta força l’ha remolcat a través dels anys i dels països, és justament la de Roca Guinarda».

Sens dubte, el nostre patrimoni bandoler és un dels més valuosos d’Europa. I potser a alguns de vosaltres us sorprendrà trobar en aquestes pàgines fins i tot el vostre cognom, però és que, a diferència dels pirates, els bandolers eren els nostres avantpassats. Catalans en el 99,6% dels casos. Només cal dir que dels 3.028 bandolers estudiats per escriure aquest llibre, només 12 porten cognoms espanyols.

Ramon Martí i Alsina - El sometent del Bruc

Les històries que anava descobrint eren tan interessants que hauria volgut escriure sobre tots ells, però no es tractava de fer una enciclopèdia del bandolerisme, sinó d’acostar als catalans un fenomen una mica oblidat i distorsionat. En tractar-se d’uns fets els protagonistes dels quals pertanyen a les classes populars, en lloc de les dirigents —que són, al capdavall, les que redacten la Història—, calia anar a recuperar-los als soterranis i a les golfes amb una persistent feina de buidatge d’arxius municipals i comarcals.

El resultat són aquestes 135 biografies (un 4,5% dels localitzats!), una tria de les més destacables, les més originals o curioses, que abasten de manera proporcional aquests vuit segles de bandolerisme català.

I com que gairebé tots els pobles de Catalunya tenen els seus bandolers particulars, no m’he pogut estar d’incloure’ls al llistat final: Mapa bandoler de Catalunya. Per si algú s’anima a seguir-hi treballant…

 

dissabte, 18 de novembre del 2023

UN PÒDCAST DE PIRATES PER AL MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA


Aquí teniu la gravació basada en CATALUNYA, TERRA DE PIRATES que el MUSEU D'HISTÒRIA DE CATALUNYA em va sol·licitar per al seu nou projecte SOM Pòdcast:

Pòdcast CATALUNYA, TERRA DE PIRATES