ITINERARI 10: PALAMÓS - CATALUNYA, TERRA DE PIRATES

 

La ràtzia més ben documentada ()

El 7 d’octubre de l’any 1543 Palamós va patir la ràtzia que ha quedat més ben documentada en tota la història de Catalunya. Fa poc més de cent anys, l’historiador Narcís Pagès i Prats feia pública per primer cop la relació descoberta en el llibre manual d’un notari de Palafrugell. Per tal que quedés preservat, Antic Brugarol i Codina va inscriure el relat, amb el títol Lo Sacho de Palamós, en els folis 247 i 248, a continuació de les escriptures notarials dels dies anteriors.

Testimoni personal dels fets, Brugarol explica que en aquell atzarós dia van aparèixer a la costa vint galeres i tres fustes de l’estol que Barba-rossa tenia ancorat a Marsella a causa de l’Aliança franco-turca (1542-1544). La petita flota, comandada pel lloctinent Salah Rais, del que ja hem parlat en altres ocasions, va desembarcar la tripulació a la Caleta. Avisades les autoritats de Palafrugell del que estava passant, el Batlle,  Sebastià Caixa, el notari Antic Brugarol, i dos-cents homes armats es van dirigir a Palamós i van ser-hi a temps de veure com les galeres pirates la cosien a bombes. A l’interior no hi van trobar més de vint-i-cinc veïns, que es defensaven amb gran valor, però que, malgrat els reforços, es van veure obligats a fugir. 

«I de nosaltres restaren en dita vila los homes següents, los quals moriren en dita vila, i molt cruelment los trobàrem lo dimarts després morts: primer: mossèn Joan Andreu, prevere, sagristà de Palafrugell, al qual llevaren lo cap de les espatlles i l'obriren per lo ventre i li tragueren lo cor i tallaren los botons [testicles] i moltes fletxes tenia; Pere Roig, fill de Pere Roig d'Es Brugarol, cremat; Gerònim Soler, cremat; Antoni Bofill, cremat; Joan Serra Farrer, cremat, amb una canya tenia en lo ces [anus] i Esteve Massot, de Mont-ras. I presa que hagueren los dits turcs la dita vila, aquella cremaren tota i l’església; desfets tots los retaules i cremats; tallat lo cap a un crucificat i posat foc baix los peus; cremada la imatge de nostra Senyora; portarent-se les campanes de l’església; cremaren la capella de Nostra Senyora de Gràcia i s’emportaren les campanes; cremaren l’església de Sant Joan y s'emportaren les campanes; i cremaren les cases de Sant Joan fins a la torre de mossèn Ribes. I tals coses feren en aqueixos llocs que amb lletres no es pot escriure. Portarent-se una nau grossa; era de mossèn Perot, de Calella; i una galera de l'emperador, se deia «la Brivona». I fet tot aqueix dany estigueren tot lo dilluns en dit port, fins a mitjanit. I a mitjanit se n'anaren. I lo dimarts la gent nostra i de Palamós anaren en dita vila i trobaren molta gent morta; eren de Palamós, entre la qual hi eren los següents, ço és: Miquel Valentí, mercader; Garau Batlle, notari; Pere Valentí; Antoni Valentí i molts altres, tots cremats, entre los quals morts en trobaren un de enastat en un ast, cuit com per a menjar. I més, trobaren tots los llibres de l’església i altres escriptures en mar. I tan gran destrucció i ruïna han feta en dita vila que sols en esmentar-la no hi ha cor de cristià que no plori gotes de sang.» 

A part dels morts esmentats per Brugarol, van ser segrestats sis homes, i la vila va quedar completament destruïda, sense ni una sola llar habitable i amb l’església a punt d’esfondrar-se. Els supervivents es van dispersar pels pobles i masos de les rodalies.

Trigarien anys a refer-se de la desgràcia.

Un altre document igual d’important, guardat al Servei d’Arxiu Municipal de Palamós, és el conveni signat l’any següent entre la vila i els seus creditors pel qual es destinaven íntegrament els impostos dels deu anys següents a la seva reconstrucció i emmurallament.

 

Miguel de Cervantes capturat davant de Palamós ()

Els mateixos palamosins que guardaven memòria de l’espantosa ràtzia de Salah Rais van ser testimonis, una trentena d’anys després, d’un altre assalt pirata històric.

El 26 de setembre de 1575 un jove voluntari del terç de Miquel de Montcada tornava de la Batalla de Lepant (1571), en el transcurs de la qual havia resultat ferit al braç esquerre, perdent la mobilitat de la mà. El seu nom era Miguel de Cervantes Saavedra, àlies el Manco de Lepanto, i viatjava a la galera Sol, de retorn a Espanya amb el seu germà.

Prop de Palamós, la galera va ser assaltada per una flota comandada per Arnaut Mami, conegut també com a Mohamed l’Albanès. Aquest corsari renegat, que havia estat a les ordres del famós Occhiali, ja havia assaltat diverses vegades les platges de Salou. Malgrat la intrèpida defensa dels espanyols, la Sol va ser abordada, molts dels seus mariners van morir i la resta va ser sotmesa a captiveri.

Cervantes, que només tenia 28 anys i encara en trigaria deu a escriure la seva primera obra, va ser portat a Alger i venut com esclau a un altre corsari renegat, Dali Mami, el Coix. A causa de les cartes de recomanació que el jove portava, signades per Don Joan d’Àustria i pel duc de Sesa, el Coix va arribar a la conclusió de que es tractava d’un viatger ric, i va exigir un rescat de 500 escuts que la família Cervantes no podia pagar.

Mentre que el seu germà Rodrigo era rescatat de mans del Pachá Ramadhan, Miguel restava en poder d’aquell corsari de segona fila que era famós per la seva crueltat: tenia la casa plena de cristians amb les orelles i el nas mutilats.

Cap la possibilitat que al futur escriptor se’l tractés de manera més benèvola, per l’esperança que l’algerià tenia d’obtenir-ne un bon rescat, tot i que alguns estudiosos opinen que va ser tractat amb gran severitat. En qualsevol cas, el jove no va desistir mai d’intentar evasions que sempre fracassaven estrepitosament.

Després de cinc anys de captiveri, el pare trinitari Juan Gil va aconseguir alliberar-lo pagant els diners exigits. El 24 d’octubre de 1580 retornava a Espanya.

I cinc anys més tard, a la seva primera obra, La Galatea, parlava dels fets i del seu «amo» Dali Mami.

 

Els germans Badia: corsaris locals ()

Des de sempre, el port de Palamós havia estat una base logística de primer ordre per als negocis dels corsaris locals, a causa del intens trànsit marítim que solia haver-hi al cap de Creus. Al darrer quart del segle XVIII, en el marc de les constants guerres contra anglesos o francesos, l’interí de marina del port, Francesc Vidal de sa Val, va obtenir patents de cors per a alguns palamosins, com per exemple Sebastià Tuèbols, que a més a més va ser alcalde de la vila entre 1791 i 1792.

D’entre aquests corsaris, els més famosos van ser els de la família Badia: Nicolau Badia i Fina i, sobretot, els germans Constantí i Martí Badia i Caner.

En Martí, àlies Martinet, que va passar la joventut enrolat com a grumet i com a mariner als vaixells de la família, sentia un gran ressentiment contra els algerians per la mort del germà del seu avi, Nicolau Badia i Salvà, raptat per un vaixell pirata l’any 1714. Amb només 25 anys, en Martinet ja era capità del llondro corsari Nostra Senyora de Montenegro, el qual va realitzar exitoses expedicions que van guanyar-se els elogis del consistori barceloní. Per aquest motiu, aviat se li va concedir el comandament d’un vaixell d’eslora més gran i més ben equipat: el pinc El Valeroso, amb el qual viuria les gestes més grans.

El 10 de juliol de 1780, Badia va topar en aigües de Mallorca amb una nau algeriana amb dos canons i cinquanta-dos moros. L’astut empordanès va fer amagar la seva pròpia artilleria i va enviar uns quants homes en un bot, remant en direcció contraria. Tal com s’imaginava, els algerians es van pensar que els catalans abandonaven el vaixell i, tot confiats, s’hi van apropar. Quan ja eren a l’abast, Badia va destapar els canons i va obrir foc sobre la nau pirata.

La fama de corsari de primera la va obtenir no només per ser un bon navegant i un gran estratega, sinó sobretot pel fet que mai no va ser derrotat en combat i mai va fugir d’una nau enemiga. A més de capturar vaixells comercials, va alliberar gran nombre de naus catalanes i de països aliats de mans dels corsaris enemics.

Cap a finals de 1780 comandava la balandra corsària armada per Reus Virgen de la Misericordia, de la que ja hem parlat. El seu segon de bord va ser el també famós corsari Josep Bajandas i Vidal, que durant la Guerra del Francès (1808-1814) es convertiria en el cap de la Junta de Corsaris de Roses i faria carrera en solitari. Igual que el germà de Martí, Constantí, que pilotava el seu anterior vaixell, El Valeroso.

La fama d’en Martinet era tan gran en aquells dies, que les seves aventures eren seguides de prop per la Gaceta de Madrid, especialment des del moment en que Carles III, en agraïment per les seves accions contra moros, anglesos i genovesos, el va nomenar alferes de fragata de l’Armada Reial.

A finals del segle, les victòries de Martí Badia i Caner van ser premiades amb el dret a participar a la Carrera de les Índies. Entre els anys 1786 i 1792 va comandar diversos vaixells que feien la ruta atlàntica, un dels objectius més cobejats pels navegants catalans de l’època.